Norg (Drenthe)
06 1533 5598
info@stichtingnorgermarktconcours.nl

Bronzen Bartje voor Derk Jan Mekkes

Bronzen Bartje voor Derk Jan Mekkes

Prachtige ontknoping unieke meerspancompetitie

Afgelopen zaterdag werd in Exloo de finale verreden van de tandem-competitie ‘Rondje Drenthe om het Bronzen Bartje 2022’. Deze, door de Provincie Drenthe mogelijk gemaakte meerspancompetitie, kende maar liefst acht deelnemers. De wedstrijd was de laatste rubriek van het concours en inmiddels was het kunstlicht ontstoken. Dat zorgde, samen met de individuele binnenkomst waarbij de tijd werd genomen om de rijders en paarden aan het publiek voor te stellen, meteen al voor erg veel sfeer.

Op de voorgaande wedstrijden in De Wijk, Schoonebeek (Zuidenveld) en Norg was er steeds een andere winnaar en dat maakt deze finale extra interessant en spannend. Derk Jan Mekkes ging aan de leiding in de tussenstand maar zeker ook Jan Jordans en Martien Verboord maakten nog kans om de competitie te winnen.

Na de eerste omloop was er een definitieve zesde plaats voor Leendert Veerman uit het Drentse Wittelte is met Action Quality Amadeus (Saffraan uit Tamara ster van Manno, fokker Henri Kruidhof, Staphorst) en Action Quality Eribo (Manno uit Joyse keur preferent prestatie van Waterman, fokker Arnold Augustinus, Ochten). Ze werden gevolgd door Teus van Laar uit Nijkerk met Ebert (Unieko uit Zotilde van Stuurboord, fokker J. van de Werfhorst. Oldebroek) en James (Manno uit Wereda II ster van Waterman, fokker A.J.G. Mulder, Klarenbeek) en Jochum Boonstra uit Wijnjewoude met Dondroniem (Uromast uit Uraniem van Lorton x Unitas, fokker Dhr en Mw Hofs-Rotteveel, Westendorp) en Endré (Morocco Field Marshall uit Veronique ster van Manno x Joviaal, fokker A. van Alphen).


Vijf overrijders

Vijf rijders kregen een uitnodiging van de jury om nogmaals de strijd aan te gaan, Derk Jan Mekkes, Richard Hofstra, Martien Verboord, Jan Jordans en Niek Alting. Derk Jan voerde de tussenstand aan en na de eerste omloop was hij ook als eerste binnengeroepen. Hij ging er meteen weer volledig voor om die plek te behouden. Roelofsen Horsetrucks Hugo (Patijn uit Toetida keur preferent van Nando, fokker Henk Scholten jr, Wezep) en Roelofsen Horsetrucks Jefferson (Eebert uit Vrijdaperty ster van Perfection, fokker Gijs Frasa, Hagestein) werkten geweldig mee en liepen dan ook regelrecht naar de overwinning in de wedstrijd en daarmee waren ze dus automatisch ook winnaar van de competitie. Martien Verboord boekte een plekje winst tijdens het overrijden met El Nino B (Atleet uit Zelina ster van Tempelier, fokker J. Gorter, Niekerk) als showend voorpaard en Jonkheer (Eebert uit Bellissima ster van Selleen, fokker Ad Bakx, Liempde). Daarmee werd ook de tweede plek in de competitie zeker gesteld. Richard Hofstra had Any Time (Patijn uit Umantha elite preferent prestatie van Manno, fokker Barend van Dijk, Soest) en Let’s Be (Atleet uit Wilma van Seinman, fokker maatschap De Jong/Bosch) van de combinatie Hofstra/De Jong ook in vorm en werden fraai derde. In de eindstand van de competitie was er een zesde plaats. Vierde in de wedstrijd en vijfde in de competitie werd Niek Alting met Emerson (Manno uit Wyomi Landzicht ster preferent prestatie van Marvel, fokker Martin de Groot, Giessenburg) van de maatschap Alting en Luitenant (Fantijn uit Crenola ster preferent van Vaandrager HBC, fokker Jan Ruinemans, Vlagtwedde) van de combinatie Alting/Ruinemans. Jan Jordans had al een topdag doordat zijn King de enkelspancompetitie 2022 had gewonnen maar nu moest hij in deze wedstrijd genoegen nemen met een vijfde plaats. In de competitie werden King (Fantijn uit Tolonnie ster van Larix, fokker D.W.Joh. Boeve uit Hattem) en Barend (Marvel uit Umantha elite preferent prestatie van Manno, fokker Barend van Dijk, Soest) derde.

Henk Brink gedeputeerde van de Provincie Drenthe was aanwezig en werd uiteraard betrokken bij de prijsuitreiking. ‘De paardensport past bij de Provincie Drenthe en we zijn heel blij dat we een bijdrage kunnen leveren aan de promotie van de tuigpaardensport in Drenthe door het ondersteunen van deze geweldige competitie. Prachtig om te zien hoeveel enthousiasme er is bij de deelnemers en dat merk je ook aan het publiek.’

Het Rondje Drenthe om het Bronzen Bartje heeft bewezen een waardevolle aanvulling te zijn op de Drentse concoursen, op naar 2023!

Eindstand:

1. Derk Jan Mekkes: 37 punten

2. Martien Verboord: 34
3. Jan Jordans: 31

4. Leendert Veerman: 28
5. Niek Alting: 25

6. Richard Hofstra: 19

7. Teus van Laar: 13

8. Jochum Boonstra: 6
(onder voorbehoud)

* De uitslagen van alle wedstrijden: www.tuigpaardrijders.nl/agenda.php?nav=254

(alle info onder voorbehoud van wijzigingen)