Norg (Drenthe)
06 1533 5598
info@stichtingnorgermarktconcours.nl

Sfeervol tuigpaardenconcours op de Brinkhofweide in Norg

Sfeervol tuigpaardenconcours op de Brinkhofweide in Norg

Na het succes van het grote nationale tuigpaardenconcours in juli, werd vorige week zondag 4 september het regionale concours gehouden. Dit jaar gaven, naast de KWPN-tuigpaarden van regio Noord, voorheen TAVENO, ook de tuigpaarden van het Fries ras acte préséance. De Friese rijd(st)er(s) waren in groten getale naar Norg gekomen en dat leverde volle rubrieken en spannende wedstrijden op. Natuurlijk mag de kinderrubriek niet ontbreken en dus kwam de jongste jeugd met hun mooiste aanspanningen het talrijke publiek vermaken.

Voor de KWPN-tuigpaarden stond het kampioenschap voor fokmerries op het programma. Zes deelnemers gingen de strijd met elkaar aan, waarna de beste drie nogmaals afreden voor de kampioenstitel. Nico Calis uit Oosternijkerk had in Emaire (v. Manno) van Johan Kramer uit De Goorn de beste papieren omdat deze 13-jarige keur sport merrie al weken in topvorm verkeerd en dat nu ook weer liet zien. Met krachtige ruime bewegingen en een lang zweefmoment grepen Calis en Emaire hun eerste kampioenstitel. De strijd om de tweede plaats ging tussen plaatselijk favoriet Linda Boelens uit Een met de elite merrie Icanita (v. Colonist) van haar partner Lammert Tel en Bea Dijk uit Nietap met de vosmerrie Ivy D (v. Cizandro). Ivy D was gretig en ging met veel afdruk door de baan waarbij haar voorbeengebruik opvallend was. In de finale was ze een paar keer uit balans maar klom wel een plekje en werd reservekampioen. Icanita gaat rondom goed over de benen en heeft een mooi natuurlijk front. Tijdens het overrijden maakte ze iets teveel foutjes waardoor Linda haar als derde mocht opstellen. Een zeer blije eigenaar Kramer reed na de huldiging de ereronde mee.

Linda had meer succes in de ereklasse met Fantijn (v. Patijn). Deze machtige vos ruin maakt elke wedstrijd indruk met zijn machtige front en aansprekende hoofd. Hij won na overrijden met opnieuw Nico Calis en Emaire die nu tweede werden en Niek Alting met Emerson (v. Manno) die het derde geld opeisten.

Collegialiteit

In de damesklasse stelde Linda haar toppaard ter beschikking aan Fera Lueks- Muggen uit Diever die vanwege een lichte blessure van haar eigen paard Ditisem (v. Roy M) niet kon starten. Een prachtig collegiaal gebaar! Samen met Manon Veerman uit Jipsingboertange, die debuteerde met de Fantijn nakomeling Luitenant voor de tweewielige dameskar, vocht Fera een duel uit om de eerste plaats. Beide combinaties deden niets voor elkaar onder en dus kwam de jury er niet uit. De arbiter besliste uiteindelijk in het voordeel van Manon Veerman met de actievolle 5-jarige vos van de combinatie Alting/Ruinemans.

Annemieke Calis uit Zwaagwesteinde heeft een fantastisch seizoen achter de rug met de 8-jarige keurmerrie Jara (v. Cizandro) van Johan Kramer en won zondagmiddag opnieuw twee wedstrijden. Bij de tuigpaarden voor de vierwielige concourswagen gereden door dames werd Manon Veerman met Emerson in een rechtstreeks duel verslagen. Met de bruine Jara voor de boerenwagen, waarmee het concours werd afgesloten, pakte Annemieke Calis haar tweede oranje rozet.

Manon Veerman won met Luitenant en Lord Liberty (v. Fabuleus) ook de tweespanrubriek waarmee Luitenant voor de derde keer een ereronde mocht aanvoeren, want in handen van Niek Alting had hij ook de hoge limietklasse al gewonnen. Sander Hoogenberg pakte met Kellytou (v. Emilano) van Henk Minkema uit De Wilden de winst lage limietklasse.

Vierde titel

Voor de tuigpaarden Fries moest het dameskampioenschap nog verreden worden en dat moest in Norg plaatsvinden. Waar de meeste rubrieken tien of meer deelnemers kende, kwam er maar vier dames opdraven voor het kampioenschap. Na de eerste omloop wilde de jury drie nogmaals zien en dus reden Leslie Agricola met Feitse GL (v. Aan), Mechteld van der Kooi met Falko VDK (v. Tsjalle 454) en Wiesje van der Woude met Durk (v. Tsjalle 454) van Jan Eppinga nogmaals af. Agricola had haar Feitse goed in vorm en won onbedreigd de kampioenstitel. Feitse straalt veel kracht uit in zijn manier van bewegen en heeft de hals er mooi opstaan. Voor Feitse GL en zijn rijdster was dit al de vierde damestitel oprij. Voor Van der Kooi was het zilver en Van der Woude pakte het brons.

De Young Riders reden in Norg hun laatste competitiewedstrijd. De tien punten ging na overrijden met vier deelnemers naar Demi van Nispen uit Aalsmeer met Eebert DVN (v. Nana 492). De zwarte hengst trad krachtig op met een ruim wegzettende voorbeen en sterk ondertredende achterhand. Door deze overwinning pakte Van Nispen ook de overall winst in de competitie. Een sterke wedstrijd werd ook door Merle Veurink op de mat gelegd met de hengst Waander 512 (v. Loadewyk 431). Zij werden tweede in de dag wedstrijd en ook tweede in het eindklassement. Voor Anna Steenstra met Vincent VDK (v. Jasper 366) van Jelle en Mechteld van der Kooi gold hetzelfde. Zij werden twee keer derde.

Op de weg terug

Susan Wind uit Nijeveen was een aantal jaren geleden bijzonder succesvol met de tuigpaarden Fries. Na een mindere periode is ze dit seizoen weer helemaal terug en dat resulteerde in Norg in twee overwinningen met haar merrie Yfke SW (v. Tjaarda 483). Eerst won deze combinatie de overvolle limietklasse na overrijden met vijf concurrenten en ook in de openklasse was Yfke de beste. Yfke loopt heel makkelijk en ongedwongen met een mooi voorbeen gebruik en dito front.

In de limietklasse kwam de meeste concurrentie van Feike Holtrop uit Baaium met Alphyr Waldman (v. Tsjalle 454) die tweede werd. Ook Augustinus Hoekstra uit Sibrandaburen bood goed partij met GPD Aron (v. Jouwe 485) en werd derde.

Dat Susan en Yfke ook de openklasse wonnen was zowaar nog verrassender want zij versloegen in de finale Age Okkema uit Siegerswoude met krachtpatser en goedgekeurde hengst Jehannes 484 (v. Tsjalle 454) van de combinatie Boot/Okkema. Derde in deze toprubriek werd Augustinus Hoekstra weer, nu met GPD Ward (v. Thorben 466).

Met negen tweespannen in de baan namen de zwarte parels afscheid van het publiek in Norg. Een prachtig schouwspel dat werd gewonnen door Albert Minkema uit Houtigehage met Bauke van de Lits (v. Fabe 348) en Idsert van de Lits (v. Maurits 437). Augustinus Hoekstra eindigde als tweede met GPD Aron en GPD Heino (v. Jehannes 484). Jelle van der Kooi sloot de dag af met een derde plaats met Fryso VDK (v. Nane 492) en Falko VDK.

Een schitterde paardenmiddag in Norg!

Geert Bouius

dames opdraven voor het kampioenschap. Na de eerste omloop wilde de jury drie nogmaals zien en