Norg (Drenthe)
06 1533 5598
info@stichtingnorgermarktconcours.nl

Concours Hippique Norg na twee jaar nog steeds publiekstrekker van jewelste

Concours Hippique Norg na twee jaar nog steeds publiekstrekker van jewelste

Kampioenschappen en huwelijksaanzoek hoogtepunten van de avond

Het is zoals bestuursvoorzitter Reinder Auwema van de Stichting Norgermarkt Concours het dinsdagavond 26 juli jl. in zijn welkomstwoord zei: “Het is de afgelopen twee jaar zwaar geweest en de aangespannen sport heeft stilgestaan, maar we moeten vooruitkijken en weer doorgaan. We moeten deze prachtige sport in ere houden en dat lukt alleen als we met zijn allen de schouders er onderzetten. Dat hebben wij als bestuur gedaan, de sponsoren, alle vrijwilligers en u als publiek ook. Hartelijk dank daarvoor”.

Het publiek was weer met duizenden vanuit heel Nederland naar Noord Drenthe getogen en kreeg met vier spannende kampioenschappen en een prachtig Sprookje van Norg meer dan genoeg waar voor hun geld.

Voor de rijders van regio Noord, voormalig TAVENO, stond het kampioenschap tuigpaarden voor de tweewielige wagen gereden door dames op het programma. Grote favoriet was de in Norg geboren Linda Boelens met Fantijn (v. Patijn) van haar partner Lammert Tel uit Een. De favorietenrol is mooi, maar die moet je altijd nog wel waarmaken. Daar leek het in de eerste instantie nog niet op. De voormalige dekhengst begon iets afwachtend aan de wedstrijd en dan slaat de concurrentie vaak toe. Het was Manon Veerman uit Jipsingboertange die dan ook als eerste mocht opstellen met haar veel front makende vos ruin en titelverdediger Emerson (v. Manno) van Maatschap Alting. Boelens mocht daarna opstellen. Ook Annemieke Calis uit Zwaagwesteinde met Emaire (v. Manno) en Grietje Naber uit Nieuw-Weerdinge met Julant (v. Fantijn) werden toegevoegd aan de kopgroep, die nogmaals mochten afrijden voor de titel. Fantijn was nu beter bij de les en gaf zich helemaal. Hij maakte zich deftig en zette de voorbenen hoog en ruim weg en trok de achterbenen krachtig onder het lichaam. Met een machtig front en de oortjes naar voren kon de jury niet anders dan Linda en Fantijn kampioen te maken. Emerson zakte iets af in zijn prestatie en werd tweede voor de krachtig en ruim bewegende Emaire. Julant had moeite om de juiste balans te vinden en te houden en werd vierde.

Op de knieën

Na de ereronde werd winnares Linda gevraagd haar paard nog even weer op te stellen voor de genodigden tent en nam haar vriend Lammert Tel het woord. Hij ging op de knieën en vroeg Linda ten huwelijk. Onder luid applaus van het publiek zei een compleet verbaasde Linda natuurlijk ja. Een bijzonder moment op een concours waaraan zowel Linda als Lammert dierbare herinneringen hebben.

Groot kampioen

Het nationale kampioenschap Ereklasse was dit jaar toebedeeld aan Norg. Dit kampioenschap hoort ook op zo een groot concours verreden te worden. Een groot en vlak terrein met veel publiek langs de kant en op de tribunes zorgt voor een prachtige sfeer waarbij de paarden zich optimaal kunnen laten gelden. Zes cracks reden af voor deze felbegeerde titel. Lambertus Huckriede uit Usselo promoveerde halverwege dit seizoen naar de ereklasse met Renvyle Imondro (v. Cizandro) van de Engelse eigenaar Frank Fitzpatrick en verloor hierin nog geen wedstrijd. In Norg was de bruine ruin in topvorm en werd als voorlopig eerste binnengeroepen. Imondro moest het in de finale opnemen tegen Mark de Groot met de KWPN goedgekeurde hengst en kampioen van 2021, Dylano (v. Plain;s Liberator) van de combinatie De Groot/Blackhorse BV uit Giessenburg, Henk Hammers met Heliotroop (v. Colonist), ook een goedgekeurde hengst van Harco en Grietje Naber en Marcel Ritsma met de in de grote limietklasse uitkomende Jack Sparrow PSH (v. Cizandro) van de familie Pos uit Ankeveen. Vier toppaarden die alles gaven en het publiek in extase bracht. Huckriede weet zijn paarden altijd klaar te hebben voor een belangrijke wedstrijd en laat hierbij niets aan het toeval over. Imondro maakte elke pas af en ging daarbij met een hoge en ruim grijpende voorhand door de baan. De achterhand wordt sterk ondergebracht en de hals stond er mooi op. Imondro was perfect in balans. Dylano trad met zijn machtige voorkomen ook geweldig op, ging rondom hoog van de vloer en keek met zijn lange hals over alles en iedereen heen. De zwarte hengst maakte daarentegen wel een paar foutjes. Heliotroop verkeert de laatste weken ook in topvorm en straalde één en al kracht uit met zijn zeer tuigtypische manier van bewegen. Jack Sparrow liep een goede wedstrijd, maar kon niet op tegen de kracht en de uitstraling van zijn mede finalisten. Het publiek was er wel over uit over wie kampioen moest worden. Dat waren Lambertus Huckriede en Renvyle Imondro. Gelukkig dacht de jury er ook zo over. Huckriede werd voor de negende keer kampioen van Nederland in de ereklasse. Even leek het erop dat Henk Hammers met de onverstoorbaar showende Heliotroop reserve kampioen zou worden, maar de mannen met de bolhoed kozen voor Dylano, waardoor de donkere voshengst derde werd. Een prachtig kampioenschap met een groot kampioen!

Maurits 437 zonen voorop

Ook de tuigpaarden Fries ras gaven acte de présence in Norg met als hoogtepunt het kampioenschap voor tandem aanspanningen. Vijf langspannen bonden de strijd met elkaar aan. Al snel werd duidelijk dat Jelmer Chardon uit Jorwert de grootste kanshebber was voor deze titel met zijn goedgekeurde en meervoudige kampioenshengsten aan de hand, Eise 489 en Jurre 495. Beide hengsten hebben Maurits 437 als vader en liepen voor de tweede keer in deze formatie. Met showbink en publiekslieveling Eise voorop, reed Chardon regelrecht naar de kampioenstitel. Beide zwarte parels showden zich met veel voorwaartse drang en maakten ruime passen. Jelle van der Kooi uit Sint Nicolaasga had in Tjitte VDK (v. Andries 415) en Vincent VDK (v. Jasper 366) ook een heel mooi en goed presterend tandem, maar dit tandem was in beweging de mindere. Ook Augustinus Hoekstra uit Sibrandaburen mocht mee in de finale met GPD Aron (v. Jouwe 485) en GPD Ward (v. Thorben 466) en eindigde op derde plaats.

Meest constante winnaar

Voor de derde discipline van de tuigsport, de Hackneys stond het Klavertje drie kampioenschap op de rol. Deze rubriek was dit jaar nog niet verreden. De titelstrijd stond helemaal open. Omdat alle vier de deelnemers één of meerdere onervaren pony’s in hun aanspanning hadden, was het ook zeer de vraag of iedereen goed rond zou komen. Voor Gerrit van de Kolk uit Nieuwleusen eindigde de wedstrijd vroegtijdig, toen zijn pony’s iets te enthousiast werden. Hij nam het verstandige besluit om zelf op te stellen. Ook de aanspanning van Jerry Vierwind, Gin’s Lady, Gin’s Magic en Gin’s Black Beauty, alle drie nakomelingen van de hengst Gin’s Black and White van de combinatie Hurkmans/Slui uit Langenboom, had de nodige problemen en werd definitief derde geplaatst. In de uiteindelijke tweestrijd om de titel nam de ervaren Jan Jordans uit Landhorst met Eagle’s Daylight (v. Heartland Sky Lark), Eagle’s Pocket Rocket (v. X-treme) en Eagle’s Performer (v. Heartland Propet) het op tegen de onervaren Cynthia Ardesch uit Lemele die met Nikita (v. Noble Rebel), Magic Little King (v. Stardust Bloy van’t Stedeke) en Ringo Star (v. Noble Rebel) reed. Het drietal van Ardesch had even tijd nodig om te wennen, maar liep daarna wel een hele constante koers, waar met name het achterspan van Jordans moeite had om in balans te blijven. De titel ging dan ook naar Cynthia Ardesch, die voor het eerst met een Klavertje drie aanspanning in de baan kwam.

Rondje Drenthe om het bronzen Bartje

Maar liefst acht tandems namen deel aan de derde wedstrijd in de door de Provincie Drenthe gesponsorde meerspan competitie Rondje Drenthe. Op vijf Drentse concoursen wordt deze competitie verreden met de finale op 27 augustus aanstaande in Exloo. Leendert Veerman uit Wittelte had de eerste wedstrijd in De Wijk gewonnen met Action Quality Eribo (v. Manno) en Amadeus (v. Saffraan) en Derk Jan Mekkes uit Doezum de tweede wedstrijdronde in Schoonebeek met Roelofsen Horse Trucks Hugo (v. Patijn) en Jefferson (v. Eebert). Beide rijders mochten in Norg ook mee naar de finale waarin Jan Jordans voorlopig eerste stond met Barend (v. Marvel) en King (v. Fantijn) en Martien Verboord uit Vlijmen tweede met El Nino B (v. Atleet) en Jonkheer (v. Eebert). Vier toptandems waarbij zeker opgemerkt mag worden dat de overige vier deelnemers ook best voor de dag kwamen en alle vier goed voorwaarts liepen. Het tandem van Jordans, met King voorop, liep heel makkelijk en ongedwongen, waarbij Barend toch de uitstaling van zijn voorganger mist en daardoor derde werd. Bij Veerman was voorpaard Amadeus een paar keer uit balans en dat kostte hem een hogere klassering dan de vierde plek nu. De vossen van zowel Mekkes als Verboord waren heel goed voorwaarts en waren gelijkwaardig in hun optreden. Details zijn dan beslissend en dat was het sterke bewegen van El Nino voorop, ten opzichte van RHT Jefferson. Een prachtige wedstrijd in een competitie die nog lang niet beslist is!

Sprookje

Zoals altijd in Norg wordt het concours afgesloten met het Sprookje van Norg met een grote verscheidenheid aan aanspanningen van alle drie de disciplines. Het thema was dit jaar “jong geleerd is oud gedaan”. Dus werden alle paarden gereden door de jeugd met of zonder begeleiding van een oudere, in verband met de algehele veiligheid. Een prachtig schouwspel bij kunstlicht met als meest opvallend span, het vijfspan van stal Jordans. Zoon Davy reed met achterin drie tuigpaarden naast elkaar en voorop een tweespan hackney’s kleine maat en stuurde dit geheel feilloos rond.

Geert Bouius