Norg (Drenthe)
06 1533 5598
info@stichtingnorgermarktconcours.nl

Record aantal deelnemers Rondje Drenthe om het Bronzen Bartje

Record aantal deelnemers Rondje Drenthe om het Bronzen Bartje

3e wedstrijd dinsdag 26 juli in Norg

Op dinsdag 26 juli organiseert Stichting Norgermarktconcours haar avondconcours. Hier wordt ook de 3e wedstrijd in het kader van de, mede door de Provincie Drenthe mogelijk gemaakte, meerspancompetitie ‘Rondje Drenthe om het Bronzen Bartje’ verreden. Hiervoor is een record aantal van maar liefst negen tandems ingeschreven!

Waarom is het rijden van een tandem zo moeilijk?

De tuigpaardensport kent een verscheidenheid aan rubrieken: Enkelspan: er staat één paard voor de wagen; Tweespan: twee paarden naast elkaar; Tandem: twee paarden voor elkaar; Klavertje Drie: drie paarden voor de wagen (de eerste twee staan naast elkaar direct voor de wagen, met daarvoor het derde paard); Randem: drie paarden voor elkaar en Vierspan: twee tweespannen voor elkaar. 

Dit jaar heeft de organisatie van het ‘Rondje Drenthe om het Bronzen Bartje’ voor de rubriek tandems gekozen. Hierbij lopen de tuigpaarden dus voor elkaar voor een tweewielig rijtuig, een zeer stijlvol rijtuig dat ook voor de damesrubrieken wordt gebruikt. Dat maakt deze competitie dit jaar extra interessant aangezien het rijden van een tandem veelal als het meest moeilijk gezien wordt.

Normaal gesproken zou je denken, hoe meer paarden, hoe moeilijker het is voor de rijder om voor een optimale show te zorgen. De moeilijkheid bij een tandem zit hem onder andere in het feit dat het voorpaard heel veel vrijheid heeft doordat deze los in de strengen voor het achterpaard loopt. Daarnaast moet een voorpaard gedurende de wedstrijd goed voorwaarts blijven maar mag hij niet trekken, de strengen mogen niet op spanning komen. Daarnaast is het belangrijk dat het achterpaard netjes achter het voorpaard blijft lopen. Hij moet niet voorbij het voorpaard willen, al kan dat natuurlijk in de praktijk ook niet.

Tandem rijden is in de vorige eeuw ontstaan uit een praktisch oogpunt en was met name toegepast in de jachtaanspanning. Het rijpaard werd dan voorop aangespannen voor het koetspaard, zodat het ook kon helpen bij het rijden van zwaar terrein. Het achterste paard trok het gewicht van de koets, waardoor het voorste paard fris bleef. Die kon dan gemakkelijk uitgespannen worden om alsnog de jacht onder het zadel door te rijden.
In de aangespannen sport gaat het natuurlijk om de show, de houding en beweging van de tuigpaarden. Daarbij moet vooral het voorpaard zijn rol als showpaard vervullen.

De wedstrijd in Norg kent volgende week overigens nog een extra moeilijkheid aangezien de rijders niet alleen in de baan zijn maar in totaal met negen. Dat vereist dus extra veel stuurmanskunst. Maar onze tuigpaardrijders kunnen dat!

Tussenstand:

1. Derk Jan Mekkes, Doezum

2. Jan Jordans, Landhorst

3. Leendert Veerman, Wittelte

4. Martien Verboord, Vlijmen

5. Niek Alting, Jipsingboertange

6. Richard Hofstra, Lutkewierum

7. Teus van Laar, Nijkerk

Praktische informatie:

Facebook Rondje Drenthe om het Bronzen Bartje: www.facebook.com/Rondje-Drenthe-om-het-bronzen-bartje-1051457995051652

Locatie: Evenemententerrein Norg (sportvelden)                     

Aanvang: 16.00 uur

Rubriek Rondje Drenthe om het Bronzen Bartje: 20.51 uur

(alle info onder voorbehoud van wijzigingen)